Urmează un weekend de foc pentru autorități: minivacanța de 1 iunie va fi supravegheată îndeaproape de zeci de mii de polițiști.
Aproape 30.000 de cadre MAI şi poliţişti locali vor acționa zilnic în perioada minivacanţei de 1 iunie, Ziua Copilului, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, au fost luate măsuri pentru prevenirea faptelor ilegale, prin asigurarea unei prezenţe suplimentare a efectivelor de ordine publică la nivelul întregii ţări, precum şi pentru
asigurarea intervenţiei imediate în cazul unor urgenţe medicale.
„În perioada 28.05 – 01.06.2020, aproximativ 28.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră, sprijiniţi de lucrători de la alte structuri operative şi de peste 2.000 de poliţişti locali, vor acţiona zilnic pentru protejarea şi sprijinirea cetăţenilor. Una dintre priorităţile angajaţilor MAI aflaţi în teren este respectarea măsurilor dispuse pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor”, anunţă MAI.
În cadrul dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică, vor acţiona în medie, în fiecare zi, aproximativ 12.000 de poliţişti, cu 4.843 mijloace de intervenţie.
Pentru siguranţa traficului, pe cele mai importante artere rutiere din ţară sunt amplasate 313 aparate radar, iar echipajele de la sol vor beneficia de sprijin aerian din partea aeronavelor Inspectoratului General de Aviaţie.
Misiunile de răspuns în situaţii de urgenţă, inclusiv cele care privesc cazurile de prim-ajutor medical, vor fi asigurate, în această minivacanţă, de aproximativ 5.000 de pompieri militari şi paramedici cu 3.400 de mijloace tehnice. În plus, în fiecare zi, peste 6.000 de jandarmi vor desfăşura misiuni în sprijinul cetăţenilor.
Pentru activităţile de supraveghere şi control a frontierei de stat, vor acţiona zilnic aproximativ 4.100 de poliţişti de frontieră, cu peste 900 de mijloace tehnice.
Având în vedere că, începând cu data de 1 iunie, vor fi reluate transporturile rutiere şi feroviare internaţionale de persoane prin servicii regulate, vor fi dispuse măsuri pentru folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei.
„În această perioadă, formalităţile de frontieră urmează aceeaşi procedură în sensul că, pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publica pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic”, mai anunţă MAI.
Românii își perid adesea uzul rațiunii în perioada weekendurilor, în special a celor prelungite, așa cum este și cel care a început astăzi. Situația este acutizată de perioada de carantină, fapt dovedit de valul de amenzi rutiere aplicate în primul weekend după relaxarea restricțiilor de circulație. Șoferii s-au întrecut (la propriu și la figurat) în încălcarea regulilor rutiere, stabilind adevărate recorduri.